Wednesday, August 29, 2012

Friday, August 24, 2012

Berhari Raya Bersama Ikan-ikan di Aquaria, KLCC

Bukan selalu dapat cuti panjang macam ni. Memang peluang terbaik untuk membawa Tisya berjalan-jalan.

Destinasi pilihan kali ini adalah Aquaria.



 

Ahhh sibuk nak ambil gambar Mama. Mana kepala Mama?
 

Dan saya juga yang buat plan untuk menaiki LRT untuk ke sana.
Sambil menyelam, minum air. Lagipun bila lagi dapat peluang pergi KLCC dan naik LRT during weekdays kan? Jadi kita drive dan parking kereta dekat LRT Bukit Jalil. Parking fee RM2.
 
 
Lepas tu kita beli tiket untuk ke KLCC. Tiket sehala berharga RM7 untuk dua dewasa, Tisya FOC.
Gosh it was such a long way. Rupa-rupanya memang mencabar untuk guna public transport. Hendak-hendak yang bawa anak kecil. Siap kena transit la bagai, lepas tu lif  samada tiada, atau ada tapi tak boleh guna. Satu kerja pula nak angkat-angkat stroller.
 
Tapi nak buat macamana kan? Nak sangat anak merasa naik LRT.
 
 
 
Sampai KLCC, kita terus beli tickets.
 
 
 
Mula-mula masuk jangan terkejut, memang ada seksyen ntuk reptilia. Eowwwww!
Lepas tu baru tengok ikan-ikan, dan penyu-penyu.
 
Lepas tu sampai feeding time, ramai orang duduk berkerumun dekat depan akuarium besar untuk tengok professional divers bagi ikan-ikan dan penyu comel makan. I was amaze how Kid manage to squeeze herself dan tau-tau dia sudah duduk di barisan hadapan, jaw-dropped tengok ikan makan. That's my girl! Boleh pula dia duduk diam sorang-sorang dekat situ. Kagum Mama tengok kamu kagum begitu!
 
 



 
 
Habis tengok ikan makan, kita keluar dari Aquaria. Had a quick lunch, beli Garrett Popcorn, dan ambil tren balik.
 
Plan ke KLCC untuk ke Aquaria, memang betul-betul ke Aquaria kami tuju :-)
 
Balik semula naik LRT, i take my hat off untuk mereka yang menggunakan LRT hari-hari untuk ke tempat kerja. Kamu memang hebat!
 
 

Things i discovered during our visit:
1. LRT adalah tidak child friendly
2. KLCC adalah tidak child friendly juga
3. Aquaria adalah awesome

Tapi Tisya had fun. She had fun in LRT, walaupun tersungkur dua kali (eh kenapa LRT suka buat sudden brake?) Kemudian, dia cerita balik yang dia nampak Ranggo (cicak besar), ikan, turtle dan high 5 diver from outside the tank. Makanya misi Aquaria adalah berjaya! Yeay!

Cerita Raya

Heya!

Geng turquoise
How everyone's raya? We managed to went back to my hometown Segamat just a day before raya. Takdelah sedih sangat macam iklan Bernas tu nak balik Segamat. Jalan pun smooth saja. Siap berhenti beli lemang bagai. Sampai rumah I bersilat dengan SuperMak dekat dapur. Cheh takdelah bersilat sangat sebenarnya.


So, 1st day raya, we went to Kota Tinggi, to my aunt's place, sebab Nenek tinggal dekat sana. Challenging juga journey melalui jalan-jalan kampung dengan kereta cilok-mencilok. Kalau lu cilok tapi bumbung kereta masih boleh dilihat, baik tak payah lah cilok lah. Last last dekat lampu isyarat kita berhenti betul-betul sebelah kereta lu. Pastu tak tau nak letak muka kat mana kan? Ahh masalah juga bila lalu dekat pekan-pekan kecil, dengan yang jalan menyongsang, tak pakai helmet lah. Isk isk isk memang kena banyak bersabar sambil minum air mineral.

Sampai Kota Tinggi Tisya nampak ayam, rupanya anak i tak pernah tengok ayam alive, dia cakap "Kok kok kok Upin Ipin!" Terima kasih ye Upin Ipin.




Second day, kita tidur sepanjang hari dekat rumah *lol*. Keluar kejap dengan Kekasih, isk isk isk orang semua masih pakai baju kurung baju melayu bersongkok, kita berdua pula pakai T shirt, seluar pendek, dan selipar jepun cari CoolBlog *lol*.

Third day, pergi ke rumah Mak Long di PJ pula. Lepas tu my parents nak beraya ke rumah parent-in-law kat Semenyih. So ke Semenyih pulak.

Malam bawa SuperMak pergi Ikea. Kesian dia tiap kali sampai sini tak pernah sempat pergi sana. Boleh terserempak dengan Pakcik Leman pulak.

Oh SuperMak jahitkan kita langsir baru. Tiba-tiba dapat langsir raya. Terima kasih Mak!



Esoknya SuperFamily balik semula ke Segamat. Kita bertiga apa lagi, laundry lah. Dah takde baju nak pakai.

Boring tunggu Mama dan Papa buat laundry
Kid took this photo of us

Malamnya kita buat BBQ dekat Semenyih.

Dan esoknya pula kita amik gambar family pula sebab my youngest brother-in-law akan ke Perancis untuk sambung belajar selepas ini.





Raya kali ini disambut dengan lebih tenang. Tiada masalah tonsil yang perlu dirisaukan. Hanya perlu menjaga masalah allergy rhintis dan jauhkn Tisya dari asap rokok. Cuti kali ini lebih bermakna kerana dapat berjumpa dengan keluarga, dapat bawa SuperMak jalan-jalan, makan-makan. Tisya had fun too. Dia boss dekat Segamat, Nenek dengan Atok ikutkan saja dia. Keje dia buli Maksu, godam ipod MakNgah, nyanyi dengan Uncle. Lepas tu dapat duit raya kasi dekat Uncle, suka betul Uncle sambil kata "Anak saudara saya sangat pemurah!". Banyak la hensem muka Uncle tu. Dan paling penting Tisya sihat sepanjang perjalanan. Alhamdulillah, terima kasih Allah untuk nikmat Aidilfitri kali ini.

Jadi, itu sajalah raya update dari kami! Selamat Hari Raya!



Thursday, August 16, 2012

Cerita Ogos dan Tentang Harapan

Dah tengah bulan Ogos tapi blog tiada update *lol*.

Just a quick update:

Esok last day kerja, Sabtu baru kita balik Segamat.
Barang semua tak packing, baju kurung masih dekat kedai *lol*.

Lepas tu, Tisya selsema diringi batuk dan demam sejak Ahad lepas.
Last Tuesday I took 2 hours time off untuk kejar clinic Dr Mahani.
Clinic malam (every Wednesdays) tak bukak bulan puasa, jadi terpaksa kejar sebelum clinic tutup pukul 5.
Oh and that day happened to be the day Tisya turns 35 months. Ironic.

Restock ubat-ubatan dan puffs and nasal sprays, dan on antibiotic.
Mengikut penghitungan antibiotic akan stop sehari sebelum hari raya.
Maka Tisya tidak perlu makan ubat di pagi raya, which is good enough for me.
Nanti orang sibuk makan ketupat anak I makan dadah :-(

Anywayyyyy, semalam balik dari Semenyih, kita try cari kot ada dobi still nak ambil comforter untuk dicuci.
Lupa pulak nak hantar minggu lepas. Memang ada yang ambil, tapi siap lepas raya. Dobi pun nak raya. HHmmppfhhh.

I need those comforters sebab family kita dari Segamat nak datang sebab family belah Ayah ada gathering di PJ pada hari raya ketiga.

OK apa lagi.
Oh sebenarnya adalah sangat excited counting days for Tisya's 3rd birthday.
Cake dah bayar, goodies for kawan-kawan di taska sudah bayar, printables sudah siap.
Food sudah order dan bayar (tinggal satu lagi belum order).

Decorations!
Most of the decorations akan dibuat dengan jari-jemari ini!
See told you I'm excited! Dah 2 tahun OK sambut dalam keadaan kasihan.
Jadi kali ini, biar dibuat dengan hasil kerja jari jemari Mama sendiri.
Cantik belakang kira.
Ok kecuali makanan, sebab itu bukan kepakaran heeeeee.

Jadi harap-harapnya tahun ni menjadi kenyataan.
Tolonglah Anak, jangan kamu sakit lagi.
Nanti Mama breakdown, langsung kita ban birthdays sampai bila-bila.

Orang sibuk beli dekorasi rumah untuk raya, saya sibuk cari dekorasi untuk birthday!
Walaupun bukannya invite ramai pun, yang diinvite, both our parents dan adik-beradik dan sepupu Tisya dua orang.Kawan-kawan rapat yang setakat ini hanya seorang yang kata mungkin boleh datang ^_^. Habis siapa nak tolong I bancuh air niiii????

Kadang-kadang, I tanya Kekasih, macamana kalau takda orang nak datang. Birthday Tisya jatuh pada long weekend, sebab sambung hari Malaysia (ahh patut lah Tisya ni patriotik je). Macamana kalau semua orang tiba-tiba ada rancangan lain? Kadang-kadang Kekasih jawab "mesti ada yang datang", kadang-kadang dia jawab "kalau takde orang datang kita makan jelah semua" atau "nak buat macamana?".

Ahh sudah! Tak pasal-pasal gua terpaksa buat Plan B, panggil pakguard bawah rumah datang. Ramai-ramai nyanyi lagu birthday untuk Tisya. Harapnya dalam bahasa Inggeris, bukan Nepal.

Ahh itu Plan B, apa-apa pun plan hari ini adalah untuk pergi snip-snip rambut Tisya.
Esok kita cuba hempuk comforters masuk mesin cuci sendiri, dan juga mop lantai.

Ooopss telefon bunyi, adik sms.
OK bye semua, selamat hari raya!