Tuesday, May 15, 2012

What to do, ayam patuk itik sudu.

Selamat Hari Ibu kepada ibu-ibu sekalian!

Ironik sekali i only realized about day bila ada ustaz cerita pasal hari ibu adalah haram. Kalau tak memang gua terlepas.

Hari Ibu untuk diriku dimulakan dengan membasuh pinggan mangkuk dan mencuci baju dan menyidai baju dan mengelap-ngelap dapur. Dalam keadaan batuk dan demam lagi.

Tengahari kita pergi Semenyih untuk makan tengahari. Makan tengahari yang lauknya Mama yang masak. Ironik sungguh.

Tapi takpelah, sekurang-kurangnya Mama dikelilingi anak-anak dan cucu-cucu.

Harapnya Hari Ibu untuk SuperMak adalah lebih baik dari saya. My dad is too busy with his politics thingy to actually acknowledge the day. Harapnya adik-adik berdua di rumah membuat sesuatu untuk Mak.

Dan petang itu, i demand a slice of cake from my husband, which he did by buying for himself too!
How thoughtful kan?

Selamat Hari Ibu untuk semua ibu-ibu yang tertungkus-lumus hari-hari.
Dan kepada ibu-ibu yang hari-hari terpaksa deal with anxiety, semoga anda tabah!

Dan bila besar nanti wahai Anak, gimme a break, ok?
Satu hari saja, please?
:-p

Friday, May 11, 2012

Defining A Movement by Katherine Center


WHAT I WOULD TELL HER: (If I knew what to say.)
You are a miracle.
And I have to love you this fiercely: So that you can feel it even after you leave for school, or even while you are asleep, or even after your childhood becomes a memory.
You’ll forget all this when you grow up. But it’s okay.

Being a mother means having your heart broken.

And it means loving and losing and falling apart and coming back together.

And it’s the best there is. And also, sometimes, the worst.

Sometimes you won’t have anyone to talk to.

Sometimes you’ll wonder if you’ve forgotten who you are.

But you must remember this: What you’re doing matters.

And you have to be brave with your life so that others can be brave with theirs.

The truth is, being a woman is a gift. Tenderness is a gift. Intimacy is a gift. And nurturing the good in this world is a nothing short of a privilege.

That’s why I have to love you this way. So I can give what I have to you. So that you can carry it in your body and pass it on.

I have watched you sleep. I’ve kissed you a million times. And I know something that you don’t, yet:

You are writing the story of your only life every single minute of every day.

And my greatest hope for you, sweet child, is that I can teach you how to write a good one.

-Katherine Center-

Wednesday, May 9, 2012

Redah

Wehoo

So it's been a while since the last time i've blogged.

Kisahnya Tisya kena selsema Ahad minggu lepas. Pada masa hati berbunga mengharapkan April adalah bulan bebas dari sebarang penyakit, supaya saya boleh war-warkan pada dunia, April adalah bulan pertama dalam tahun 2012, yang Tisya langsung tidak sakit.

Pada 30 haribulan April, dia kena selsema.
Tu lah impian menggunung sangat.

Selsema yang jadi punca segala penyakit yang lain.

Makanya 2 hari selsema, lepas tu start la batuk.

Bila batuk, makan pun taknak.
Macamana nak makan, baru suap satu sudu, tiap 5 saat batuk, tersembur semua makanan.
She was frustrated I can tell. Tapi nak buat macamana lagi?

Dah kurus balik anak gua.

Di masa yang sama, I was having a horrible flu as well. Lepas pun sambung batuk kong kong.
Dah macam okestra kami berdua kat rumah. Macam-macam bunyi. Bersambung-sambung.

3 hari batuk, malamnya Tisya demam.
Last-last menyerah diri juga kat Dr Mahani.

Hari minggu kita duduk rumah, jaga anak sakit.
Orang sakit, jaga anak sakit adalah lebih tepat.

I was on MC on Monday. Tak larat dah.
Rumah cantik sikit je dari tongkang pecah.

It's been a tough week.
Balik masuk kerja balik. There are negative vibes in the office as well.

Tapi, nak buat macamana lagi?
Bukannya ada pilihan lain.
Jadi kita redah jelah apa yang ada.