Tuesday, August 23, 2011

Kisah Rancang Hidup Anda

Heya!

Weekend lepas Batrisyia ada ulser dekat lidah. Air liur mengalir tak berhenti. Mula-mula cuak juga, kot kena Hand Foot Mouth Disease, sebab masa dia kena dulu, air liur mengalir tak berhenti jugak, cuma time tu tangan dan kaki keluar bintik-bintik. Bawak dia pergi jumpa Tuan Doktor, Tuan Doktor kata bukan HFMD, tapi ulser sahaja. Definately not HFMD katanya, phew!

Jadi, janganlah ditanya bagaimana gayanya bershopping dengan anak yang ada ulser di mulut. Tantrum dari awal sampai ke sudah. Mula-mula kami ke OU, rupanya old wings dia renovate, and banyak kedai-kedai tak bukak lagi (but ehh they gonna open Cotton On Kids soon!). Nasib baik kami sampai awal, jadi masih boleh chio cepat-cepat pergi tempat lain. Lastly kita pergi Midvalley, walaupun Midvalley memang tak masuk dalam list saya. Nak cari parking kat MV kan macam kerja gila. Tapi alhamdulillah, berkat datang awal, dapat juga parking. And since dalam kereta sudah decide pergi MidValley, saya terus plan siap-siap nak masuk kedai mana. Sampai nak cari dress Tisya, dia nak meraung tak ingat dunia. Baju-baju semua main grab je. Takde fitting fitting. Lepas tu pergi cari kasut. Kasut pun main try kaki sebelah je, sambil dukung. Zap zap zap siap!

Yang penting plan, plan, plan.
I'm telling you, family kecil kami semua kena plan, plan, plan.
Nak-nak dengan Batrisyia yang selalu sakit.
Nak pergi mana-mana, kami akan plan siap-siap. Tempat, waktu dll.
Semua perlu diambil kira. Sekarang saya masih in the midst of menyiapkan checklists yang lengkap untuk pulang ke kampung.

Kawan-kawan kalau baca ni memang takkan percaya. Sebab saya memang terkenal dengan sifat semua buat benda last minute. Sampai nak kawin pun hampir tak jadi.

Tapi sekarang, dari celik mata, sampai tidur saya kena stick to routines. Sebab Tisya bila-bila masa saja boleh jatuh sakit. Di waktu itu, anything might have to do on the spot. Anytime kena start kereta pergi hospital. Bayangkan kalau kami tak stick to our routines, we would not be able to function well.

Ok lah cukup la dulu untuk hari ini. Selamat merancang perjalanan anda!

No comments: