Friday, January 14, 2011

My Favourite Girls

14th January 2011, is Karin's (Bebi ailebiu) birthday.

Karin is my ex-school mate, ex-house mate, merangkap my BFF.

If you read my precious blog, this girl appeared in most of my entries *lol*.

And on this very same day, 14th January 2011, Batrisyia turns 16 months, thats equal to 1 year and 4 months.

Happy birthday, you both.
I *heart* You.

Thursday, January 13, 2011

Taknak kerja boleh tak?

Waddap yo!

Gila OK my life last week.

Penat dikejar deadline. For the first time sejak setahun bekerja, Nurul akhirnya kecundang, dan terpaksa membuat OT dan bekerja during weekends. See, For all this while, I tried to finish all tasks given within the normal working hours. Abis je working hours, memang gua chow awal-awal. Dah ko jangan nak senyum ye, Cik Kintan. Zaman aku berumah tangga kat office telah berakhir.

Dulu lain la. Walaupun kadang-kadang meroyan jugak, tapi gue still tadak hal datang keje time weekends. Boleh lagi keluarkan statement: My house is my second home (coz the office is the HOME, geddit geddit?)

Balik keje lambat, campak je semua benda, terus pengsan kat katil. Gasak la baju tak basuh ke apa. Bilik macam kapal Titanic tenggelam ke apa.

But *sigh*, now I have my little kid. I only manage to spend about 4 hours each day with her. Dia tidur pukul 9pm. So that I have to utilize that 4 precious hours wisely.

Yes la, sekarang punya company bayar OT. Unlike my previous companies. Sume takdak bayar OT. Memang kerja paksarela. (Kalau diaorang bayar OT memang aku tiap bulan dapat tukar handbag). But again, walaupun dibayar dengan OT, my time with the lil kid is just priceless.

Dah tu bila dah rasa boleh bernafas sikit ni, siap terlajak bangun lambat hari ni. Tau-tau dah pukul 6.15. Gila macam kartun pagi-pagi. Isk isk isk, OK la harap-harap petang ni boleh balik on time. Tisya kena flu balik. Minggu lepas je hidung dia kering. Ubat pun dah abis (padahal baru je 22/12/10 hari tu jumpa paed dia). Tak cukup sebulan, dah abis sebotol. Hidung berair je, sebijik macam Faridah dalam komik Mat Som. Siapa pernah baca komik Mat Som Datuk Lat tau la macamana jongosnya Faridah. Ehhh takpe la, lepas tu bila besar Faridah cun okk sampai Mat Som tergila-gilakan dia. Nanti Tisya pun cun la, alaa macam Mama dia la kan? Hahahhaha

OK la, OK obor-obor tak sedar diri nak sambung buat keje. Tata!

Wednesday, January 5, 2011

Sementara Boleh Bernafas

Ai system kat office ni memang mencabar kesabaran betul.

Nak mengamok rasanya.

Tinggal berapa hari je ni deadline. *nangis*

OK, sementara tunggu problem ni resolve, kita type la kat sini ek, kasi eksasais jari jemari.

Semalam kitaorang renew lesen memandu. Lesen saya mati 30th December 2010, and Kekasih punya 1st December 2010. Selamba badak kan dia usung anak bini ke hulu ke hilir takdak lesen?

Tapi ini bukan perkara baru. Tahun 2008, saya pernah memandu tanpa lesen selama 6 bulan. Lesen mati bulan April, tapi perasan bulan Oktober (tu pun sebab SuperMak tanya). Time tu la baru cuak ketar lutut. Nampak pak guard pun diingat polis. Tahun 2009, Kekasih pulak lesen mati selamba badak je ulang-alik Selangor-Johor (time tu saya dalam pantang).

Anyway, semalam dapat la renew kejap kat post office. Tup tup dia cakap machine laminate  dia dah sebulan rosak (dahtu selamba badak kan korang tak repair ke apa). Maka kami kata, takpe la proceed je, lesen dah mati ni. Maka, lesen memandu kami kertas sekeping je ni ha, dengan cover plastik yang tak dilaminatedkan (fuh such a word!). Sat gi kalau kena tahan pak guard polis, kita tunjuk jelah kertas sekeping tu "Maaf encik, mesin kat pejabat pos rosak".

Ohhh lagi satu, saya baru gunting rambut OK. Rambut tahun baru. Rimas betul rambut terjulur-julur melentik-lentik. Makanya, menujulah ke saloon. Hair dresser tu tanya nak buat style apa. Ya Allah, style dah takde dah dalam kamus Nurul. Jadi macam perkataan asing bila dengar. Pastu saya jawab je "Ntah la, asal pendek je". Pastu dia gembur-gembur rambutku yang macam mop tu, dia cakap "Buat style serabai la". Mendengar perkataan serabai, saya terus kata "OK!".

Maka ditarahnya rambut mop saya. Tak pakai gunting pun, okk. Pakai pisau cukur je. Akhirnya selesai. Last-last rambut gue serupa dengan kepala obor-obor. Tapi dia cakap tak payah sikat pun boleh. Pakai jari je gituuuhh. OK la perfect for me.

Lepas tu, saje ni nak bagitau, budak yang gunting rambut tu tanya "study kat mana?".

Hihihi

Tak kisahlah rambut macam kepala obor-obor pun. Tak kisah la, lesen sekeping kertas yang tak dilaminated. Tapi tahun ni i umur 30 tahun, ada orang ingat student lagi. Tak kisah la kan?

Saje je nak riak bagitau hihi

Tuesday, January 4, 2011

Tahun Baru!

Happy new year, you people!

Selepas dapat meluangkan tiga hari berturut-turut bersama anak tersayang, I'm blessed. (Walaupun hari sebelum tu kena amik nebulizer twice sebab batuk.)

I'm telling you, despite dia batuk, ada masa terasa macam kepala nak meletup, kaki nak tercabut mengejar si Tisya yang memang tak boleh nak duduk diam. Sejak dah boleh berjalan ni, dia dok berjalan keliling rumah (berkilometer juga rasanya kalau accumulate dia ke hulu ke hilir), masuk bilik, panjat almari and favourite spot dia adalah dapur (ironik sekali sebab Mama dia punya malas nak pegi dapur).

Kami siap halang jalan nak pegi dapur, tapi budak kecik ni pandai je menyelinap. Lepa sikit, kelentang kelentung dia kat dapur. Masa SuperMak was around, dia susun cantik-cantik segala spices kat dapur dalam botol, letak cantik-cantik dekat rak. Dia tak tau, bila dia balik, si cucu bertuah hari-hari susun balik botol-botol tu. Ahad lepas, kami tengah tengok tivi, dia kelentang kelentung sorang-sorang kat dapur. Malas dah nak main lompat pagar dekat dapur tu (penghadang yang patutnya menghalang dia, akhirnya manjadi faktor penghalang bagi kami), kami buat dek je la. Tup tup dia terkedek-kedek kat ruang tamu bawak botol serbuk kunyit aku. Chehhh! Nasib baik tak dilumurkan kat badan, kalau tidak memang goreng punn sodapp!

Senarai Perkara-perkara berkenaan Nur Batrisyia:

1. Susah nak duduk dalam carseat. (Adalah 5 minit je bertahan, cara untuk memanjangkan jangka masa duduk adalah dengan menyanyi lagu Old Macdonald Had A Farm, dia macam leka sikit dengar lagu tu)

2. Natijahnya, penyanyi Old MacDonald Had A Farm bertungkus lumus cuba mencari seberapa banyak makhluk Tuhan yang boleh disumbat ke dalam farm tersebut (Mind you, tapi kebun MacDonald ada segala jenis binatang termasuk tiger, elephant (zoo ke farm ni?), ada Collin the Crocodile, Loopidoo, dan Batrisya sekali.

3. Tiap kali kalau panggil dia Batrisyia, dia akan sebut balik nama A-ait-cha!

4. Paksa Mama dengan Papa bacakan buku Roary The Racing Car (wajib), favourite yang lain Little Pink Jeep and Bizzy Buzzy Car (Mama boleh hafal, takyah tengok buku), di samping buku baru SuperMak beli.

5. Mak In Law ada belikan soft toy penyu untuk Tisya, bila dia rasa nak main dia jinjit penyu tu sambil cakap " tortal, tortal, tortal" (terjemahan: turtle).

6. Suka sepahkan buku-buku kat lantai.

7. Suka selongkar beg Mama. Kalau tak dapat mengamuk.

Eh ntah, banyak lagi benda-benda mischive dia, tapi takat ni, ni jelah yang teringat kat kepala.

OK lah, rindu betul kat Tisya di saat ni. *sob sob*