Tuesday, December 20, 2011

Kecewa

Nothing more frustrating when your child is sick, and people around you post things saying that your child's name, your beautiful, smart and helpful child's name is the same as nama jin.

I never be frustrated like this.
None of these people offer supportive words when we were through shits all this while.
Nevetheless lend helpful hands.

And now this.



-Proud mom to Nur Batrisyia-

Thursday, December 15, 2011

Sayang Mama

Sila lah tonton iklan ini.

Ahhh sayang Mama! Saya resign kerja lama masa saya dalam pantang. Lepas tiga bulan tidak bekerja, akhirnya saya tahu saya perlu jadi realistik. Saya perlu bekerja. Saya ingat lagi hari pertama perlu menghantar Batrisyia ke rumah babysitter. Malam itu saya tidur memang tak lena. Tiap satu jam, saya terbangun. Mula-mulanya saya bersidai dekat tepi babycot dia, hanya untuk tengok dia tidur. Lama-lama saya angkat dia letak dia tidur dekat sebelah. Saya rasa malam itu malam paling singkat dalam hidup saya. Saya harap malam lebih panjang, jadi ada lebih masa dengan anak. Pagi-pagi saya bangun dengan derai airmata. Sebelum itu, hari-hari berkepit dengan anak. Dari celik sampai pejam mata. Pagi, petang, siang, malam. Dia lah peneman setia. Hari itu, 4 Januari 2010, titik permulaan di mana saya perlu tinggalkan dia untuk beberapa jam setiap hari. Talk about separation anxiety. Saya lah sebenarnya yang menghidapnya. Mula-mula katakan selamat tinggal di rumah babysitter, nanti ucapkan selamat tinggal hantar dia ke sekolah. Besar sikit, selamat tinggal sebab melanjutkan pelajaran. Tau-tau nanti selamat tinggal kerana mengikut suami pula. Sebab itu, selagi boleh, biar saya habiskan masa bersama dia. Selagi masih ada peluang. Masa bersama dia adalah priceless. Sayang Mama. Sampai bila-bila pun, di mana-mana pun, Mama tetap sayang. p/s: Anda boleh Like Dumex Dugro di facebook untuk menang hadiah.Saya saja letak iklan ni sebab touching sangat.p/s/s: Dah tua-tua ni tengok iklan susu pun nangis.p/s/s/s: Awal-awal tengok iklan ni mata dah bergenang-genang. Sampai part budak lelaki tu pergi, dan kemudian berpaling melihat ibunya, airmata memang sudah tak boleh tahan. Sampai part dia pegang dagu ibunya (if you watch the vids carefully, that's the same gesture the mom did when he fell off his bicycle) dan kemudian melekatkan sticker di baju, oooo airmata mengalir deras macam air banjir kilat di Kuala Lumpur. 

Tuesday, December 6, 2011

Kisah Harijadi ke-2 Batrisyia

This was one long-due event. Kerana mengingatkan harinya amat megguris hati. Hari yang ditunggu-tunggu, yang dinanti-nanti, akhirnya bukan saja tidak mengikut perancangan awal, malah menjadi hari yang amat menyedihkan.

Segala perit jerih untuk memastikan Tisya sihat tidak membuahkan hasil langsung. Lagi beberapa hari saja untuk menyambutnya, jerebu tebal menghuni udara. Terima kasih kepada jiran republik yang hutannya perlu dibakar setiap tahun. Tiap kali saya melihat ke luar kaca pejabat, dan yang nampak hanya jerebu yang tebal mengkabut pandangan, tapak kaki terus sejuk, mengingatkan betapa ia adalah bencana untuk Tisya. Kami terus saja mengkuarantinkan diri di dalam rumah. Perintah darurat untuk keluarga kecil kami. Tisya hanya akan keluar ketika perlu ke rumah nenek-sitter dan untuk balik ke rumah. Itupun, sebelum keluar, kami seperti askar yang ingin menggempur musuh. Siap-siap pakai beg dari dalam kereta, 1,2,3 dan kemudian lari pecut untuk masuk ke rumah.

But the hazes showed no mercy. Dia sudah mula selsema, dan batuk-batuk, diikuti demam. Tanda-tanda tonsilnya sudah membengkak juga jelas. Air liur mengalir (tonsil bengkak, untuk menelan air liur jadi begitu perit). Dia tidak mahu minum susu (hanya mahu air kosong), dan  menolak semua jenis makanan. Mata bengkak dan kulit menjadi kasar (kesan Allergic rhinitis). Tidur juga tidak lena. Hidung sumbat, jadi dia bernafas melalui mulut. Tapi tonsil bengkak, jadi tidur berdengkur yang maha kuat, dengan bunyi menarik nafas tersekat-sekat.

Pada 14 September lepas, saya memang mengambil cuti. Plan awalnya, bawa Tisya berjumpa paeditriciannya, ambil ubat, dan kemudian ke mall terdekat untuk lunch dan membelikannya kek comel untuk ditiup. That morning, i woke her up, and sang her a birthday song. She looked extremely tired. I dressed her in her most cutest clothes. Saya sangat optimistic yang dia akan OK, dan kami akan sambut harijadinya bersama-sama. Dan kami pun menuju ke KPJ Kajang.

Sebaik masuk ke bilik Dr Mahani, Dr Mahani sudah pandang semacam. Saya bagitau Dr Mahani, hari ni harijadi Tisya. Dr terus saja mengambil kertas sambil berkata "Tisya celebrate birthday dekat sini, ye." Dan kemudian saya nampak dia sudah sign admission form Tisya. Tiada kompromi (kami kadang-kadang berkompromi dengan dia, bila dia kata perlu diadmit, kami kata biar kami cuba jaga dia di rumah dulu, atpi hari-hari nanti kami jumpa Dr untuk follow up). Tapi kali ini nampaknya, Dr Mahani memang tak kasi peluang. Dia kata Tisya sudah nampak demotivated dan murung.  Dr kata selalu bila Dr sedang periksa, Tisya akan meronta-ronta melawan atau meronta-ronta nak turun sebab nak main toys dekat meja kecil Dr Mahani. Saya dan Kekasih pasrah saja. Nak buat macamana, kesihatan Tisya lebih utama dari yang lain-lain. Kasihan Batrisyia, menyambut harilahirnya di hospital. Nurses yang merawatnya, datang sambil nyanyi lagu Happy Birthday. Dan pada hari yang sama, Tisya perlu melalui sesi fisioterapi. Yes, a painful moment on her birthday. Hancur luluh hati saya. Dengan IV di tangan dan segala ubat disuntik. Di kala kanak-kanak lain menyambut harijadi dengan hilai tawa dan kegembiraan, anak saya menyambut harijadi dalam airmata dan kesakitan. Dalam tempoh dua tahun, Tisya sudah masuk hospital sebanyak 6 kali. Secara purata, (24 bulan/6) Tisya masuk hospital setiap 4 bulan.

Malam itu, adik saya datang, sejurus kemudian keluarga in-laws pula datang melawat ke hospital. In laws bawa pizza dan kek untuk kami makan-makan. Kami pakai birthday hats sambil ramai-ramai makan keliling katil Tisya. Esoknya beberapa nurses datang ke bilik membawa kotak kek. Mereka kata Dr Mahani suruh sampaikan kek itu untuk Tisya (Thank you Doc!).Suka betul Tisya. Dia asyik minta saya bawa kotak kek kepadanya. Dia kata "Mama, nak kek. Kan Birthday Tisya!". Tiap kali dia berkata begitu, saya hanya akan ambil kotak kek sambil tahan airmata. kemudian kami akan sama-sama nyanyi lagu birthday untuk dia, dan dia akan potong kek, dan paksa saya makan. Hhmmpphh.

Hari Sabtu, Kekasih perlu ke India atas urusan kerja. Tinggal lah saya dan Tisya dua beranak terkontang-kanting dalam wad. Mind you it was still during Syawal month. Orang di luar sibuk berhari raya, sibuk dengan open houses, sibuk melayan tetamu datang ke rumah, dan kami di hanya terkurung dalam hospital berdua selama seminngu (it was so far the longest stay we had). Officially, hari raya memang sudah tiada makna lagi untuk saya.

But it was OK. We survived the stay. Pada hari terakhir di hospital, Diza, adik-in-law datang untuk menolong mengangkat barang-barang yang sudah bertimbun. Selalu Kekasih akan bawa barang-barang beransur-ansur seperti baju kotor balik ke rumah, tapi memandangkan dia tiada, semua bertimbun dalam ward. It took us few trips untuk mebawa segala mak bapak barang-barang masuk ke dalam kereta. Sebaik sampai di rumah ( it took few other trips untuk bawa barang-barang dari dalam kereta naik ke naik rumah), saya humban segala baju-baju kotor dalam mesin basuh, cuci dan sterelized botol susu Tisya. Esoknya sudah perlu kembali ke tempat kerja, dan Tisya terpaksa dihantar kembali ke rumah nenek-sitter bersama berbelas mungkin berpuluh kanak-kanak lain. Malam itu terasa agak creepy. Selama di hospital, tiap jam ada nurse yang masuk ambil suhu, check tekanan darah, tukar IV. Dan dari dalam bilik, kedengaran bunyi troli ubat ditolak dari luar, dan tiba-tiba berada di rumah sendiri, sunyi hanya kami berdua saja.

Tak mengapa la. Yang penting Tisya ada di sisi.
Birthday present from adiks- in-law

Birthday cake from Tisya's paed, Dr Mahani.

Friday, December 2, 2011

Demam

Wednesday, November 30, 2011

Rabu Tanpa Kata #6

Thursday, November 24, 2011

Pada Hari Kami Lupa Membawa Stroller


April 2011

Friday, November 11, 2011

Wednesday, November 9, 2011

Tuesday, November 8, 2011

Wednesday, November 2, 2011

Rabu Tanpa Kata #5

Friday, October 28, 2011

Wednesday, October 26, 2011

Rabu Tanpa Kata #4

Wednesday, October 19, 2011

Friday, September 9, 2011

Anak Saya Dulu Tembam Kan?


Monday, September 5, 2011

Memujuk Hati Dan Berharap Perasaan Rindu Akan Mendorong Diri Bekerja Dengan Lebih Efisyien

I miss my kid.

Seminggu bersama, menonton BabyTv hari-hari. Hari ini terpaksa memulakan semula rutin seperti selalu.

I'm couting days for her 2nd birthday.

Now, did I mentioned I miss my kid?

Misi hari ini adalah untuk menyiapkan kerja, dan balik on time, dan mendakap anak tersayang.

I miss my kid.

Tuesday, August 30, 2011

Banyak sangat makan ketupat

Sampai lupa hari ni rupanya hari Selasa.

I've uploaded Rabu Tanpa Kata pada hari Selasa.

Apa-apa lah pun.

Selamat Hari Raya.

Rabu Tanpa Kata #2

Thursday, August 25, 2011

Kisah Bergendang

Hola,

Homaigash banyaknya lagi benda tak siap lagi .  Checklists pun tak siap lagi.

Aishh plannya patut this week hari-hari buat laundry, tapi kan sekarang petang-petang asyik hujan, makanya tak buat (alasan).

Takat minggu ni dapur memang tak berasap. Berasap time sahur je, tu pun boil sausages (except there's a day where gua hanguskan roti burger, berasap satu rumah! Selamba tinggal roti atas pan, pastu sambung tidur).

Malam tadi lepas buka terus pengsan depan tivi. Kejap-kejap terbangun pasal Tisya boom bang boom bang main gendang.

Tadi pagi bangun-bangun serabut kepala tengok barang-barang semua bersepah dikerjakan dia malam tadi.

Di sini diletak gambar Nur Batrisyia sedang bergendang. Ni gambar time dia ntah berapa bulan ntah. Time ni baru pandai berdiri. Tapi bunyi ketukan gendangnya sama annoying, tak kira dulu mahupun sekarang. Hishhh.

Kadang-kadang dah bising sangat, saya pun join sekali. Kesian betul jiran keliling kami. Mesti pelik apa la upacara kami malam-malam bergendang.


Wednesday, August 24, 2011

Surat Untuk Tisya

Confession: I have created another blog for my kid.

Boleh baca di sini.

24 Ramadhan

Dua tahun lepas, pada 24 Ramadhan, Nur Batrisyia lahir ke dunia.
Mengikut kalender Islam, Tisya sudah dua tahun! Alhamdulillah, syukur Allah.

Untuk tempoh dua tahun yang benar-benar mengajar saya erti kehidupan. Dan diberi peluang untuk merasa nikmat menjadi seorang ibu. Untuk peluang merasa ujian-ujian yang diberi. Untuk peluang mendakap anak setiap hari, dan peluang untuk memberitahu betapa saya amat amat sayangkan dia.

Saya benar-benar merasa syukur.

Walau dalam tempoh dua tahun ini, pernah saya rasa begitu depress. Bagaimana setiap hari seperti bergelut dengan hidup. Bagaimana kadangkala saya rasa it's just me against the universe. Bagaimana saya selalu berasa begitu hopeless tanpa sebarang pertolongan bila saya benar-benar memerlukan.

Saya benar-benar merasa syukur.

Confession: Selalu bila Tisya jatuh sakit, dan saya berasa stress, saya akan melawat ke blog Bidadari Syurga dan baru-baru ini saya bertemu pula dengan blog dia.

Untuk mengambil semangat wanita-wanita hebat ini. Dan bila membaca catatan mereka, diri merasa begitu kerdil, merasa diri ini begitu sellfish. Apa yang perlu saya hadapi hanyalah sekelumit saja dibandingkan dengan mereka. Kerana kadangkada saya merungut dan membanding-bandingkan kehidupan kami yang tidak seperti keluarga normal yang lain. Saya sedih kerana Tisya masih belum ada peluang untuk saya bawa ke taman-taman tema kerana bimbang dia jatuh sakit. Dia hanya beberapa kali saya dapat bawa ke taman permainan. Melihat family lain membawa anak mereka ke taman permainan setiap petang, dan kami selalunya selepas balik kerja, harus bergegas ke klinik atau hospital. Kerana dia sering sakit, kami tidak berpeluang untuk selalu keluar berjalan-jalan. Dan saya tidak mahu menyebarkan penyakitnya kepada kanak-kanak lain. Maka selalunya kami hanya duduk di rumah saja.

Tapi bila membaca kisah hidup manusia-manusia kuat ini, membuat saya menilai hidup dari perspektif yang lain.

Allah bagi peluang untuk saya berjaga malam menjaga anak sakit. Allah bagi saya peluang untuk bawa anak ke hospital bila perlu.

Ibu-ibu ini tidak perlu lagi bersengkang mata menjaga anak sakit lagi.
Tapi untuk sesaat, mari kita bayangkan, lenakah tidur mereka?

Dan sempena hari kelahiran Batrisyia yang ke dua tahun, saya doakan agar setiap anak-anak di luar dikurniakan kesihatan, agar ibubapa di luar sana diberikan hati yang tenang.

Alfatihah untuk semua bidadari syurga. Semoga keluarga mereka sentiasa kuat dan tabah.

Tuesday, August 23, 2011

Kisah Rancang Hidup Anda

Heya!

Weekend lepas Batrisyia ada ulser dekat lidah. Air liur mengalir tak berhenti. Mula-mula cuak juga, kot kena Hand Foot Mouth Disease, sebab masa dia kena dulu, air liur mengalir tak berhenti jugak, cuma time tu tangan dan kaki keluar bintik-bintik. Bawak dia pergi jumpa Tuan Doktor, Tuan Doktor kata bukan HFMD, tapi ulser sahaja. Definately not HFMD katanya, phew!

Jadi, janganlah ditanya bagaimana gayanya bershopping dengan anak yang ada ulser di mulut. Tantrum dari awal sampai ke sudah. Mula-mula kami ke OU, rupanya old wings dia renovate, and banyak kedai-kedai tak bukak lagi (but ehh they gonna open Cotton On Kids soon!). Nasib baik kami sampai awal, jadi masih boleh chio cepat-cepat pergi tempat lain. Lastly kita pergi Midvalley, walaupun Midvalley memang tak masuk dalam list saya. Nak cari parking kat MV kan macam kerja gila. Tapi alhamdulillah, berkat datang awal, dapat juga parking. And since dalam kereta sudah decide pergi MidValley, saya terus plan siap-siap nak masuk kedai mana. Sampai nak cari dress Tisya, dia nak meraung tak ingat dunia. Baju-baju semua main grab je. Takde fitting fitting. Lepas tu pergi cari kasut. Kasut pun main try kaki sebelah je, sambil dukung. Zap zap zap siap!

Yang penting plan, plan, plan.
I'm telling you, family kecil kami semua kena plan, plan, plan.
Nak-nak dengan Batrisyia yang selalu sakit.
Nak pergi mana-mana, kami akan plan siap-siap. Tempat, waktu dll.
Semua perlu diambil kira. Sekarang saya masih in the midst of menyiapkan checklists yang lengkap untuk pulang ke kampung.

Kawan-kawan kalau baca ni memang takkan percaya. Sebab saya memang terkenal dengan sifat semua buat benda last minute. Sampai nak kawin pun hampir tak jadi.

Tapi sekarang, dari celik mata, sampai tidur saya kena stick to routines. Sebab Tisya bila-bila masa saja boleh jatuh sakit. Di waktu itu, anything might have to do on the spot. Anytime kena start kereta pergi hospital. Bayangkan kalau kami tak stick to our routines, we would not be able to function well.

Ok lah cukup la dulu untuk hari ini. Selamat merancang perjalanan anda!

Thursday, August 18, 2011

Kisah Shopping Raya

Hey hey hey!

Semua orang macam excited pasal raya je sekarang kan.

Kami ni je selamba badak lagi.

Minggu lepas Tisya batuk flu demam, jadi kami duduk rumah je. Weekends pun dok monitor budak sakit tu je.

Minggu ni baru start cari baju kurung Tisya. Mak aih, rupanya susah jugak nak cari saiz dia. Yang ada size kain dia macam tak sesuai je kat budak-budak. Banyak pulak yang tidak berkenan di hati.

Last-last kita dapat jugak yang berkenan kat PKNS Bangi.

Mama ngan Papa punya, kalau ada, adalah. Kalau takde pun tak apa. Bulan lepas kan Tisya demam, batuk, flu. Sampai empat hari berturut kami buat lawatan ke hospital. Puncanya selsema je. Tapi sebab dia ada Tonsillitis dengan Adenoiditis, selsema lambat kering, and sempat mucus tu melekat di paru-paru. Orang lain selsema 3 hari lepas tu dah OK dah. Tapi Tisya seminggu pun tak tentu sihat semula. Kos empat hari lawatan bulan lepas mencecah RM700+. Tu lah harga selsema Tisya tiap kali. And there goes fund raya kami.

Jadi, Mama dan Papa tak kisah sangat la diri sendiri ada baju raya ke tidak. Plus, kami macam dah bertahun-tahun raya ala kadar. Sebab tiap tahun, ada perkara yang lebih penting yang perlu diutamakan.

2008: 2 minggu selepas raya, majlis kahwin kami (oarng sibuk beraya, kami sibuk prepare nak kahwin).
2009: lagi seminggu nak raya Tisya popped-out (baju raya tahun ini adalah kain batik dan T shirt).
2010: lagi 3 hari nak raya, baru discharged KPJ sebab broncolitis (time ni serious ingat kena raya dalam ward).

Apa yang kami harapkan adalah, dapat berhari raya bersama anak. Dan anak tersebut sihat walafiat.

Dan definisi persiapan hari raya kami adalah persiapan untuk Tisya sahaja. Nanti kami akan cari beberapa baju lagi untuk Tisya, dan oh kasut juga! Takkan nak pakai baju kurung with her current  Converse sneakers pulak (Keluarga kami ni ala ala duta Converse, harap maklum. Dulu atas dulang hantaran kahwin, dua-dua ada sneakers Converse. Orang lain letak kasut tumit tinggi, saya punya pakai sneakers vibrant colour gituh).

Tisya pun banyak gila baju tak pakai lagi. Masa Papa pegi US banyak belikan dia baju BabyGap la, Carters la. Jeans je ada 4 pasang tak pakai. Ada overall, ada tops, ada cardigan. Nanti boleh keluarkan balik kot-kot dah muat pakai. Almaklum la, beli saiz 18-24. Tisya pakai size 9M/1Y lagi.

And dia memang tiap-tiap bulan Mama dia dok beli baju pun, sampai gobok tak muat dah. Mama dengan Papa punya baju 2 orang muat je satu gerobok.

Ok lah, harap-harap weekends ni Tisya sihat, jadi dapat la keluar rumah.

Dan harap-harap dia tak grumpy. Dia bukannya boleh pegi tempat sesak-sesak. Start la dia meragam. Dah nak dekat raya ni, confirm la ramai orang, nak buat macamana Nak oii. Bertahan la ya.

Ok lah, selamat membuat persiapan, you people!

Tuesday, August 9, 2011

Mengantuk

Mengantuk yang amat.
Sampai rasa nak menangis.

Friday, August 5, 2011

Bukan Masterchef

Hola!

Eh sekarang semangat gila nak update blog.

Mungkin sebab background bunga-bunga kat belakang ni.

Anyway, semalam kan masak ayam masak merah, sambal goreng kentang+tempe+ikan bilis, dan sup sayur. Dessert adalah chocolate pudding.

Memasak three dishes campur one dessert adalah bersamaan dengan system failing.

Pukul 7pm pun masih kacau-kacau periuk.

Jadi marilah kita membuat kesimpulan yang; adalah impossible untuk menghidangkan 3 lauk berserta dessert di atas meja sebelum waktu berbuka.

Well, at least if the cook is me lah kan.
Sangat tak efisyien bekerja di dapur.

Last last chocolate pudding tak sempat pun rasa lagi (sekarang terbayang-bayang). Sebab siap semalam ngam ngam 7.20pm, baru nak masuk fridge. Tak tau la menjadi ke tidak.

Ok lepas ni kita masak maximum 2 jenis lauk, kalau nak buat dessert.
Kalau takde dessert, baru boleh buat 3 lauk (mungkin).

Hari ni takde lauk. Kita buka pasta jelah.

Thursday, August 4, 2011

Kisah Bazaar Ramadhan

Ahhh semalam punya makanan from bazaar adalah sangat mengecewakan. Uhuks.

Saya cari-cari Nasi Beriani Mat Top (ngetop habis ok nasi beriani dia + sirap bandung soda yang sedap *drool*), tak jumpa pulak. Nak jalan cari lagi hujan rintik-rintik dah turun semalam petang. Disebabkan saya memang spesis tak boleh kena air hujan, maka terkocoh-kocoh je beli mana yang nampak.

Sekali bila dah masuk kereta, straight ngam ngam nampak kedai mat top. Duhh apasal la tak pergi kedai dia je kan. Isk isk isk.

The nasi beriani was a bit keras, beras pun macam pendek-pendek. Tiada papadom, dan acar tak berapa sedap. Ayam masak merah was so-so.

Dan yang paling kecewa adalah kuih lopes yang keras ya ampun, dan tepung pelita yang cair dan tasteless.

Kecewa adalah saya.

At the other side of the story, semalam dapat kemas dapur. Laundry pun sempat. Tapi vacuum tak sempat.

But somehow, pagi ni sementara menunggu sausages boiling, sempat juga diriku mem"vacuum" dalam keadaan yang sungguh aman.

Ok hari ni dapur akan berasap kembali. Masak sendiri juga puas hati.

Wednesday, August 3, 2011

Kisah Ramadhan

Salam Ramadhan, y'all!

Sudah masuk 3rd day of Ramadhan. Selain rasa mengantuk yang amat kerana kekurangan caffein *yawn*, everything looks OK so far.

For record, sudah 2 hari puasa, saya masih belum pergi baazar Ramadhan lagi. Kita masak hari-hari OK.

Hari Sabtu lepas Tisya habis physio, kami bertiga cepat-cepat pergi Taesco. Sebab tau kalau lambat sikit, memang jenguh la nak beratur (tu pun sardin tin kecik dah habis). Malas nak berlaga-laga troli semacam la masa tu je masa nak beli barang mentah. Saya dapat la pancing ikan beberapa ekor, dan tangkap seekor ayam. Juga beberapa jenis frozen food yang lain. Sempat juga saya menjadi mangsa sorang makcik (bersemangat sangat gamaknya), selamba reverse troli tak pandang-pandang belakang. Sakit oi kaki gua! Teringin nak tengok Makcik pandu kereta entah bagaimana. Kami meninggalkan Taesco just nice sebelum zombie-zombie lain menyerang.

Hari Ahad: Asam pedas ikan. Lepas tu gila rajin buat mango pannacotta *yummehhh*.

Isnin : Ayam goreng, ikan bilis tauchu dengan sayur sawi. Bersama balance asam pedas ikan merah hari Ahad.

Selasa: Ikan goreng bersambal sama asparagus. Dengan tauhu telur masak sos tiram. Juga bubur jagung (tak guna santan, guna full cream milk *yummehhh*).

Rabu: Dapur ditutup.

*LOL*

Baru 2 hari setengah beroperasi, hari ni dapur tutup untuk penyelenggaraan.

Pagi ni bagitau Kekasih awal-awal Hari Rabu dapur off. Baru berapa hari masak, dapur dah berkecah.

So hari ni plan nya buat laundry sikit, vacuum dan kemas dapur.

Hari ni mungkin la pergi bazar ramadhan. Tapi macam serik je cari makanan kat baazar. Tahun lepas saya pernah beli nasi lemak kukus, sampai time buka, baru tau nasi dia mentah lagi. Oi nangis laa.

Zaman study dulu, takat Shah Alam tu, cakap jelah baazar ramadhan seksyen mana, semua memang dah diterokai.

Tengoklah nanti apa yang selamat untuk dimakan. Sahur esok kita makan roti sama sausage sama baked beans jelah nampaknya.

Selamat berpuasa, peeps.

Dan kepada keluarga kecil kami ini, diharap Ramadhan tahun ini bebas dari tidur di hospital. Tahun lepas Tisya kena admit time puasa, lagi 3 hari nak raya baru dapat discharged. Tiga hari ngam ngam saya dapat hantar baju (baju entah tahun entah bila recycle) pergi hantar dry clean. Kos baju raya tahun lepas berharga RM20 sepasang Harga dry clean. Tu pun kira harga premium sebab nak cepat kan. Dobi lain dah taknak cuci dah, nak raya.

Keluar ward, Papa terus pergi Parkson beli baju melayu sepasang. Nasib baik Tisya baju raya memang dah prepare awal-awal.

Semoga (sambil type sambil pejam mata ni) Ramadhan tahun ini berjalan lancar. Semoga Ramadhan kami seperti Ramadhan keluarga normal yang lain.

Semoga Tisya sihat selalu.

Salam Ramadhan.

Thursday, July 28, 2011

Kisah Pagi Di Hospital

Tadi pagi, kami bertiga buat lawatan ke KPJ untuk sesi physioteraphy  Batrisyia.

Selesai physio, sebaik saja Physiotherapist selesai dan berkata "OK, dah siap. Boleh balik", Batrisyia yang masih dengan airmata mengalir di pipi, masih teresak-esak, dengan tangan menggenggam baju Papa terus melambai kepada Physioteraphist tadi, berkata "bye bye", lantas memberi flying kiss dan membuat bunyi "muahhh". Kemudian meletak kepala ke bahu Papa, masih teresak-esak.

Semua orang di dalam bilik terus ketawa bercampur kasihan, kerana dalam keadaan begitu bersedih dan semestinya masih menahan sakit, Tisya masih memberi komitmen untuk mengucapkan selamat tinggal.

Jumpa paed balik. Ambil ubat.
Tisya berhenti menangis, dan ligat kembali.

Selesai mengambil ubat, kami naik lif untuk ke basement tempat letak kereta. Sebaik pintu lif terbuka, ada beberapa orang termasuk seorang kanak-kanak di atas kerusi roda, dengan tangan berbalut tiub drip, kelihatan monyok, bersama ibunya di belakang. Sebaik kami masuk, Tisya lantas tundukkan badan, melambai kepada budak tersebut dan berkata with her cheerful voice "Hai Kakak!". Semua oarng di dalam lif tersebut tertawa melihat adegan peramah tak tentu hala ala YB Batrisyia. Tapi Tisya terlalu sibuk, dengan perasaan taksub menekan-nekan butang nombor pada lif (padahal dekat rumah, hari-hari pun naik lif).

Sampai di Ground floor, semua oarng keluar, termasuk budak perempuan berkerusi roda tadi. Batrisyia berhenti menekan-nekan butang, lantas melambai budak tersebut dan still as cheerful as a bird berkata girang "Bye bye, Kakak!"

Dan wajah budak perempuan berkerusi roda itu bertukar senyuman malu. Ibunya turut tetawa sambil membalas bye Batrisyia dan menolak kerusi roda (orang lain di dalam lif turut berkata bye hingga saya pula yang mengangguk-angguk tersipu). Tapi Batrisyia terlalu sibuk menekan-nekan butang nombor lif dengan taksub, tidak perasan apa yang berlaku.

Tanpa dia sedari, her simple "hi" manage to bring smiles to other people.

Keep it up, Yang Berhormat Nur Batrisyia!

You are an awesome kid.

Wednesday, July 27, 2011

Kisah Yang Bernama Nur Batrisyia

Nur Batrisyia.
Nur Batrisyia yang setiap kali kereta kami melintasi hadapan pondok jaga, akan mengangkat tangan kepada guard bertugas. (Mind you, ini bukan lambai comel budak kecil, tapi ini angkat-tangan-paras-kepala-very-the-Assalamualaikum-wakil rakyat-style).

Nur Batrisyia yang setiap kali makan, akan menadah tangan membaca doa dan kemudian menyapu tangan dari pipi ke dagu, dan berkata "Amin".

Nur Batrisyia yang setiap kali lalu di hadapan fridge, akan terus menuding jari ke arah fridge magnet berbentuk abjab, dan menyanyi ABC (Ae, bi, si, di, eee, eee, eee, eee, eee, ooo, pi, que, es, pi, ar, vee, vee, vee, ae yeay! *tepuk tangan*).

Nur Batrisyia yang menggunakan kata adjektif dengan tepat pada tempat yang betul (cantik, sejuk, sedap, pandai, red).

Nur Batrisyia yang setiap kali mendengar lagu Bruno Marrs akan menggerak-gerakkan tangan dengan aksi pelik konon la cool (semestinya Papa yang ajar).

Nur Batrisyia yang akan menyanyi Twinkle Twinkle Little Star setiap malam.

Nur Batrisyia yang selalu membawa periuk, bawang, kentang, senduk dari dapur ke ruang tamu.

Nur Batrisyia yang tiap kali ke shopping mall, akan mengambil baju di hanger sambil mengacu baju ke badannya, dan menggoyang-goyangkan ke kiri dan ke kanan, hanya selepas dia menilik tag harga. (Check saiz atau harga mungkin).

Nur Batrisyia yang setiap hari mendodoikan patung arnabnya tidur (Bit bit tido *tepuk tepuk*).

Nur Batrisyia yang memanggil lelaki memakai songkok, tidak kira tua atau muda dengan panggilan Atok.

Nur Batrisyia yang memanggil wanita memakai tudung, tidak kira tua atau muda dengan panggilan Nenek.

Nur Batrisyia yang akan memulakan persahabatan dengan mana kanak-kanak yang dijumpainya.

Nur Batrisyia yang setiap hari tidak pernah jemu membuat saya kagum.

Itulah Nur Batrisyia.

p/s: Tisya demam+batuk+flu, jadi saya perlu mengingat yang indah-indah sekarang *happy thought, happy thought*

Saturday, July 9, 2011

Definisi Bersih

Macam ni lah, aku ni hari-hari nak bersihkan rumah yang sekangkang kera tu pun selalu tak sempat. KPI nak vacuum dan mop rumah hari-hari pun, tak pernah tercapai lagi.

Aku nak bersihkan diri (mandi) pun, macam kartun selalu. Kadang-kadang dah malam baru sempat mandi.

Cakap pasal mandi, kau tau betapa susah nak mandi dengana ada anak kecik?

Kau tau mak-mak mandi, pintu tak tutup, sebab sambil mandi nak monitor anak tengah buat apa?

Aku dulu letak anak dekat cot, lepas tu pintu biar terbukak, sambil lumur sabun, mata sambil tengok anak.

Dan sebab aku rabun, aku pakai spek sambil mandi, sebab kalau tak aku tak nampak anak tengah buat apa.

Sekarang dia dah besar, sambil aku mandi, dia ketuk gesa cepat-cepat keluar, suruh temankan dia tengok tivi.

Kau tak pernah rasa kot? Mungkin sebab kau ada maid. Mungkin sebab anak kau senang boleh baring diam dan kau boleh mandi macam model iklan sabun.

Kau balik kerja, rumah dah bersih berkilat.

Kau mop lantai macam model iklan sabun lantai dekat tivi.

Jadi kau jangan persoal kenapa orang macam aku tak join bersihkan negara.

Sebab orang macam aku, hari-hari struggle untuk bersih.

Friday, June 10, 2011

Malapetaka

Diselamatkan oleh SuperFamily lagi.
Macam selalu-selalu.

Wednesday, May 25, 2011

Eminem Adalah Cinta

 This is one of my favourite song. Yes i have this starstruck with Eminem. I remember time bercinta-cintun dahulu, Kekasih selongkar laci kereta saya dan terjumpa kaset Eminem. ( Yelah yelah mana ada duit nak pasang CD system, baik la guna duit beli kasut). Oh by the way, masa dia jumpa kaset Eminem i still remember he said "You listen to Eminem? Gila sissy mamat ni"

Elehhhh. Since that one comes from a guy who think Horatio is the coolest man on earth, I don't bother at all.

I remember the day i watched this clip on TV for the first time, sampai teresak-esak mengunyah nugget ayam di depan tivi. Dan akhirnya aku emo sepanjang hari. Hihi.

Sama seperti kali pertama mendengar lagu Stan di radio semasa dalam perjalanan pergi ke kelas. Lepas je habis lagu, boleh laaa saiko sorang-sorang meratap kematian Stan. Bila part bunyi kereta masuk dalam air tu punya saiko menjerit seorang diri: NOOOOOO Stannnnn NOoooooo!!!

Aahhh mendengar lagunya seperti membaca buku, satu satu perkataan disusun begitu cantik.

Manalah saya tak jatuh cinta!

Dan mendengar kembali Lagu Mockingbird rasa begitu dekat dengan diri. How some couples struggle in marriage. Bagaimana kadang-kadang terpaksa berkorban. Dan betapa anak adalah keutamaan dalam setiap babak dalam hidup. Dan Eminem yang zahirnya nampak very bad boy look, tapi sangat fragile jiwanya. Sangat menyanyangi anak-anak perempuannya.

Dan Kekasih yang dulu mengutuk-ngutuk Eminem, baru-baru ini bila dengar lagu I'm Coming Home dari P Diddy, dia nak sepak si P Diddy tu pulak. No offence. Lagu tu sedap. Awal-awal bila Skylar Grey nyanyi tu memang kasi goosebumps, sekali masuk rappings dia teruss macam rasa nak mengamuk. Rosak lagu terus. Itu pendapat saya je la. Nasib baik Kekasih setuju.


Friday, May 20, 2011

Sakit

Ahh aku sakit lagi,

I'm suppose to MC, tapi ada keje nak kena buat pulak.
Batrisyia demam flu last week.
Bila Tisya sakit, maksudnya hendak tak hendak kena lah on numb mode.

Bila Tisya sakit, maksudnya another series of sleepless nights, and restless minds.

Bila dia selsema dan hidung sumbat, malam-malam ingat kami dapat tidur?

Tiap sejam dia bangun menjerit. Tiap jam kami bangun tukar posisi dia tidur, sedut hingus, sapu vicks.

Bila Tisya sakit memang terpaksa ketepikan semua, dan cuma fokus pada dia, dia dan dia saja.

Ingat senang nak handle?

Kalau kau sendiri boleh handle?

Tiap kali Tisya sakit jugak, start la Tom dengan Jerry bergaduh je. Masing-masing badan penat. Otak lagi penat.

Kau ingat senang nak jaga anak sakit? Aku rephrase: Kau ingat senang nak jaga anak yang sentiasa sakit?

Kau ingat aku memang suka ye jumpa Paed dia tiap minggu. Kau ingat aku suka tidur mengerekot dekat hospital? Kau ingat aku suka keluarkan duit bayar makanan dekat hospital? Kau ingat aku gembira tengok anak masuk tiub sana sini? Kau ingat senang hati suap dadah apa yang dibagi doktor? Kau ingat tak luluh hati bila dia tarik baju kau sambil panggil Mama tiap kali kena pergi Fisioterapi?

Memang aku bengang gila, bila orang bagi nasihat macam aku ni tak jaga anak. Kau ingat yang selama ni aku buat ni apa? Yang selama ni aku jaga ni kau ingat anak siapa? Anak hamster?????

Dah cuaca panas tak terik, nak suruh aku nyanyi panggil hujan? Aku dah nyanyi pun. Tapi tak sama frekuensi dengan katak. Sebab aku ni manusia. Paham?

Bila hujan lebat tak menentu, nak suruh aku tadah air kat langit?

Bila udara ada jerebu, kau nak aku terbang clearkan langit?

Sebelum kau cakap dengan aku as if aku tak jaga anak, kau boleh Google dulu tak?

Ni aku tinggalkan link, kau click je.

Anak aku ada Tonsillitis dengan Adenoiditis.
.

Sebelum kau keluarkan statement yang cuma buat aku sakit hati. Baik kau baca artikel ni dulu.

Walaupun sebenarnya aku lebih suka kalau kau diam.

Wednesday, May 18, 2011

Rabu Tanpa Kata #1

Tuesday, May 10, 2011

Hias Rumah

Konon la kan nak tukar template blog kasi cantik.
Turn up jadi macam blog budak sekolah.
Aiseyman, rimas la pulak tengok banyak sangat benda bersepah-sepah kat tepi-tepi ni.
Padankan muka, sekarang nak tukar balik tak reti dah.

Sekarang ada perasaan nak tulis macam budak sekolah.
RaSa-RaSa Ok TaK KaLaU TuLIs MaCam Ni?
CaNtIk TaK BloG KiTa?
Ok LaH, NaK bAliK RumaH, TaTa!!!

Saturday, May 7, 2011

Kisah Buku

Hey people,
We are back at home! Once we reached home, Batrisyia went straight to her box where we put all her books in. Mind you, books seem to be one of the Wonders of the World that can keep her sit still (well, at least for a few minutes).

I believe it's about time for us to get her, her own bookshelf.

Hari-hari bersepah macam ni.

Wednesday, May 4, 2011

Mama dan Tisya

Mama
Umur: 30 tahun
Masuk wad: 3 kali
1) Time lahir
2) 12 tahun
3) 28 tahun : deliver Tisya

Tisya
Umur: 19 bulan
Masuk wad : 5 kali
1) Influenza A, H1N1
2) Influenza B, pnenumonia
3) Adenoiditis and bronchiolitis
4) Bronchiolitis
5) Bronchiolitis

Dah besar tolong la jadi pediatrician, OK?














 
Mama kena tarik satu ward

Tuesday, April 26, 2011

Kisah Budak Perempuan dan Gajah

Pada suatu hari, seorang budak perempuan terjumpa seekor anak gajah (di sebuah pusat membeli belah).

Look at me, Mama! I'm riding an elephant!


Oh no! Why is it stopping?

Pakcik, elephant ni sakit ke?

Alaaa time out ke?  But, I love this elephant. Nak elephant! Sayang elephant, muah muah!

Akhirnya budak perempuan itu pasrah dan meninggalkan anak gajah tersebut di habitat asalnya, iaitu di sebuah pusat membeli-belah. Sekian.

Thursday, March 31, 2011

Marah

Tengok tak Parenthood last week?

Where Adam punched a guy at the grocery store. Babak paling hebat dalam sejarah drama bersiri.

Entah kenapa rasa macam puas hati tengok scene tu.

Tapi paling tak tahan part heart-to-heart Adam with his dad.

How he confessed that, he's angry at everything. How he's angry not being in control.

Masa tu jugak aku seperti masuk ke alam lain dan perasan yang sebenarnya: I am "Adam".

I'm angry all the time. On that very same day, I was actually yelled at the traffic light. Because it turned red.

Like wtf kan?

The day before, aku marah orang saman kereta. Padahal aku yang parking dekat pili bomba. Tapi heiii, takde parking, and anak aku kat belakang sakit  teruk, kau nak aku tunggu berapa lama tercongok tepi jalan? Lagipun, takde pun kedai terbakar kat situ kan? Takde pun bomba datang nak parking situ time tu pun. Yang berkira sangat aku parking kejap sebab anak sakit tu pahal.

Aku marah sebab Tisya sakit lagi. Time aku sorang-sorang lagi.

Aku marah sebab aku dah buat segala benda untuk protect dia, tapi dia masih jatuh sakit.

Aku marah sebab takde satu hari dalam hidup Tisya, yang dia tak diberi dadah.

Aku marah tengok Tisya demam.

Aku marah aku kena cuti tiap kali anak sakit.

Aku marah bila aku cuti, kerja pending.

Aku marah bila kerja pending, aku kena stay, tapi anak masih tak sihat.

Aku marah bila stay, aku akan stuck dalam traffic jam, dan bazirkan dekat sejam, dan buat aku lagi lambat fetch Tisya.

Aku marah sebab aku demam time kena jaga Tisya hari tu.

Aku marah sebab aku tak makan ubat, sebab kalau makan, malam-malam nanti tak terjaga nak tuam Tisya.

Tapi bila aku tak makan ubat, badan gigil-gigil, macamana aku nak jaga anak sakit?

Aku lagi marah.

Aku marah bila aku penat sampai aku rasa nak ambil steroid ke apa apa dadah to keep me awake.

Aku marah sebab support system aku jauh dekat Johor.

Aku jadi marah lagi, sebab akhirnya aku terpaksa juga minta tolong dari mereka.

Aku marah bila aku tak habis-habis menyusahkan SuperFamily.

Aku marah sebab SuperFamily cuma dapat spent time dengan aku cuma di saat saat aku memerlukan bantuan.

Aku marah sebab aku selalu marah.

Perasaan marah dan frustration yang aku ada ni, kalau boleh diconvert jadi tenaga elektrik;

I swear I can light a city.

Dan tiba-tiba aku terigat diri aku suatu masa dulu.

I used to be this angry person.
Suatu masa dulu, hati aku dipermainkan. Dan cara aku bangkit dari kesedihan adalah dengan menjadi marah.

Aku pernah langgar bas sebab driver dia taknak alihkan bas tu. Ada lagi kesan dekat Kancil tu sampai sekarang.

Aku jerit kat siapa-siapa kalau aku tak suka. Aku gaduh dengan jiran tiap hari pasal dia bukak radio kuat-kuat, aku tak boleh tidur. Aku baling barang sampai housemates aku sume takut, dan jumpa aku suruh aku ccol down, sebab takut aku kena bomoh hahaha.

Aku jerit F word, dan tunjuk finger pada driver bongok dekat jalan raya. Sampai pernah satu driver follow aku berkilo meter sebab tak puas hati. Akhirnya, aku terpaksa menghala ke balai polis.

Itu aku, zaman muda, zaman penuh tenaga. Aku tak takut apa-apa.
Aku marah sebab nak buktikan aku tak takut.
Sebab aku tak suka orang assume aku ni penakut, dan suka hati boleh kotak katikkan aku.

Sekarang aku rasa, aku marah sebab sebenarnya aku takut.
Aku takut bila anak sakit.
Lagi, aku takut kerja tak siap. Aku takut kena berhenti kerja.
Aku takut kalau berhenti kerja, macamana nak earn our living.
Zaman muda aku penuh dengan keputusan-keputusan nekad, tapi sekarang ada anak, aku tak boleh nak nekad sangat.
Tapi sumpah, kalau terdesak sangat, aku boleh je nekad.

Macam Adam jugak, aku marah sebab tak boleh in control of semua benda.
Macamana aku nak control cuaca, supaya Tisya tak sakit?
Macamana aku nak pastikan orang lain yang hantar anak dekat babysitter tak sakit?
Macamana nak buat rumah babysitter takde kucing?
Macamana nak pastikan Tisya tak kena asap rokok when I'm not around?
Macamana aku nak pastikan aku sentiasa sihat?

Jadi sekarang ni, selagi belum jumpa penyelesaian, biarlah aku marah dulu.

Thursday, February 24, 2011

Friday, January 14, 2011

My Favourite Girls

14th January 2011, is Karin's (Bebi ailebiu) birthday.

Karin is my ex-school mate, ex-house mate, merangkap my BFF.

If you read my precious blog, this girl appeared in most of my entries *lol*.

And on this very same day, 14th January 2011, Batrisyia turns 16 months, thats equal to 1 year and 4 months.

Happy birthday, you both.
I *heart* You.

Thursday, January 13, 2011

Taknak kerja boleh tak?

Waddap yo!

Gila OK my life last week.

Penat dikejar deadline. For the first time sejak setahun bekerja, Nurul akhirnya kecundang, dan terpaksa membuat OT dan bekerja during weekends. See, For all this while, I tried to finish all tasks given within the normal working hours. Abis je working hours, memang gua chow awal-awal. Dah ko jangan nak senyum ye, Cik Kintan. Zaman aku berumah tangga kat office telah berakhir.

Dulu lain la. Walaupun kadang-kadang meroyan jugak, tapi gue still tadak hal datang keje time weekends. Boleh lagi keluarkan statement: My house is my second home (coz the office is the HOME, geddit geddit?)

Balik keje lambat, campak je semua benda, terus pengsan kat katil. Gasak la baju tak basuh ke apa. Bilik macam kapal Titanic tenggelam ke apa.

But *sigh*, now I have my little kid. I only manage to spend about 4 hours each day with her. Dia tidur pukul 9pm. So that I have to utilize that 4 precious hours wisely.

Yes la, sekarang punya company bayar OT. Unlike my previous companies. Sume takdak bayar OT. Memang kerja paksarela. (Kalau diaorang bayar OT memang aku tiap bulan dapat tukar handbag). But again, walaupun dibayar dengan OT, my time with the lil kid is just priceless.

Dah tu bila dah rasa boleh bernafas sikit ni, siap terlajak bangun lambat hari ni. Tau-tau dah pukul 6.15. Gila macam kartun pagi-pagi. Isk isk isk, OK la harap-harap petang ni boleh balik on time. Tisya kena flu balik. Minggu lepas je hidung dia kering. Ubat pun dah abis (padahal baru je 22/12/10 hari tu jumpa paed dia). Tak cukup sebulan, dah abis sebotol. Hidung berair je, sebijik macam Faridah dalam komik Mat Som. Siapa pernah baca komik Mat Som Datuk Lat tau la macamana jongosnya Faridah. Ehhh takpe la, lepas tu bila besar Faridah cun okk sampai Mat Som tergila-gilakan dia. Nanti Tisya pun cun la, alaa macam Mama dia la kan? Hahahhaha

OK la, OK obor-obor tak sedar diri nak sambung buat keje. Tata!

Wednesday, January 5, 2011

Sementara Boleh Bernafas

Ai system kat office ni memang mencabar kesabaran betul.

Nak mengamok rasanya.

Tinggal berapa hari je ni deadline. *nangis*

OK, sementara tunggu problem ni resolve, kita type la kat sini ek, kasi eksasais jari jemari.

Semalam kitaorang renew lesen memandu. Lesen saya mati 30th December 2010, and Kekasih punya 1st December 2010. Selamba badak kan dia usung anak bini ke hulu ke hilir takdak lesen?

Tapi ini bukan perkara baru. Tahun 2008, saya pernah memandu tanpa lesen selama 6 bulan. Lesen mati bulan April, tapi perasan bulan Oktober (tu pun sebab SuperMak tanya). Time tu la baru cuak ketar lutut. Nampak pak guard pun diingat polis. Tahun 2009, Kekasih pulak lesen mati selamba badak je ulang-alik Selangor-Johor (time tu saya dalam pantang).

Anyway, semalam dapat la renew kejap kat post office. Tup tup dia cakap machine laminate  dia dah sebulan rosak (dahtu selamba badak kan korang tak repair ke apa). Maka kami kata, takpe la proceed je, lesen dah mati ni. Maka, lesen memandu kami kertas sekeping je ni ha, dengan cover plastik yang tak dilaminatedkan (fuh such a word!). Sat gi kalau kena tahan pak guard polis, kita tunjuk jelah kertas sekeping tu "Maaf encik, mesin kat pejabat pos rosak".

Ohhh lagi satu, saya baru gunting rambut OK. Rambut tahun baru. Rimas betul rambut terjulur-julur melentik-lentik. Makanya, menujulah ke saloon. Hair dresser tu tanya nak buat style apa. Ya Allah, style dah takde dah dalam kamus Nurul. Jadi macam perkataan asing bila dengar. Pastu saya jawab je "Ntah la, asal pendek je". Pastu dia gembur-gembur rambutku yang macam mop tu, dia cakap "Buat style serabai la". Mendengar perkataan serabai, saya terus kata "OK!".

Maka ditarahnya rambut mop saya. Tak pakai gunting pun, okk. Pakai pisau cukur je. Akhirnya selesai. Last-last rambut gue serupa dengan kepala obor-obor. Tapi dia cakap tak payah sikat pun boleh. Pakai jari je gituuuhh. OK la perfect for me.

Lepas tu, saje ni nak bagitau, budak yang gunting rambut tu tanya "study kat mana?".

Hihihi

Tak kisahlah rambut macam kepala obor-obor pun. Tak kisah la, lesen sekeping kertas yang tak dilaminated. Tapi tahun ni i umur 30 tahun, ada orang ingat student lagi. Tak kisah la kan?

Saje je nak riak bagitau hihi

Tuesday, January 4, 2011

Tahun Baru!

Happy new year, you people!

Selepas dapat meluangkan tiga hari berturut-turut bersama anak tersayang, I'm blessed. (Walaupun hari sebelum tu kena amik nebulizer twice sebab batuk.)

I'm telling you, despite dia batuk, ada masa terasa macam kepala nak meletup, kaki nak tercabut mengejar si Tisya yang memang tak boleh nak duduk diam. Sejak dah boleh berjalan ni, dia dok berjalan keliling rumah (berkilometer juga rasanya kalau accumulate dia ke hulu ke hilir), masuk bilik, panjat almari and favourite spot dia adalah dapur (ironik sekali sebab Mama dia punya malas nak pegi dapur).

Kami siap halang jalan nak pegi dapur, tapi budak kecik ni pandai je menyelinap. Lepa sikit, kelentang kelentung dia kat dapur. Masa SuperMak was around, dia susun cantik-cantik segala spices kat dapur dalam botol, letak cantik-cantik dekat rak. Dia tak tau, bila dia balik, si cucu bertuah hari-hari susun balik botol-botol tu. Ahad lepas, kami tengah tengok tivi, dia kelentang kelentung sorang-sorang kat dapur. Malas dah nak main lompat pagar dekat dapur tu (penghadang yang patutnya menghalang dia, akhirnya manjadi faktor penghalang bagi kami), kami buat dek je la. Tup tup dia terkedek-kedek kat ruang tamu bawak botol serbuk kunyit aku. Chehhh! Nasib baik tak dilumurkan kat badan, kalau tidak memang goreng punn sodapp!

Senarai Perkara-perkara berkenaan Nur Batrisyia:

1. Susah nak duduk dalam carseat. (Adalah 5 minit je bertahan, cara untuk memanjangkan jangka masa duduk adalah dengan menyanyi lagu Old Macdonald Had A Farm, dia macam leka sikit dengar lagu tu)

2. Natijahnya, penyanyi Old MacDonald Had A Farm bertungkus lumus cuba mencari seberapa banyak makhluk Tuhan yang boleh disumbat ke dalam farm tersebut (Mind you, tapi kebun MacDonald ada segala jenis binatang termasuk tiger, elephant (zoo ke farm ni?), ada Collin the Crocodile, Loopidoo, dan Batrisya sekali.

3. Tiap kali kalau panggil dia Batrisyia, dia akan sebut balik nama A-ait-cha!

4. Paksa Mama dengan Papa bacakan buku Roary The Racing Car (wajib), favourite yang lain Little Pink Jeep and Bizzy Buzzy Car (Mama boleh hafal, takyah tengok buku), di samping buku baru SuperMak beli.

5. Mak In Law ada belikan soft toy penyu untuk Tisya, bila dia rasa nak main dia jinjit penyu tu sambil cakap " tortal, tortal, tortal" (terjemahan: turtle).

6. Suka sepahkan buku-buku kat lantai.

7. Suka selongkar beg Mama. Kalau tak dapat mengamuk.

Eh ntah, banyak lagi benda-benda mischive dia, tapi takat ni, ni jelah yang teringat kat kepala.

OK lah, rindu betul kat Tisya di saat ni. *sob sob*