Friday, November 19, 2010

Cat!

So, yesterday my kid had a piece of paper in her mouth.

I battled digging it out from her mouth, and all of sudden, she pointed her finger and shouted CAT!

The Cat Trick.

That's the trick we usually use to distract her everytime she dedided to put on drama/eat paper/eat my phone/eat more paper etc.

Tisya,tengok tu cat!
Cat tu cat, says meow meow.
Alaa comel tu cat!

So yesterday she used the same trick.

Funny. My kid tried to divert my attention with The Cat Trick.

Sorry Sayang, nice try, bu Mama don't fall for that trick.
Mama invented it, see?

But I give a big fat A+ for your effort.
You are smart, my baby.

But stop eating papers will you?
Mama loves you.

Tuesday, November 16, 2010

My poor baby

Hey peeps!

As some of you know, saya jarang bawak Tisya keluar malam. Satu, sebab dia tidur awal. And dua, sebab Mama tidur awal. Hehe.

So Sabtu malam lepas, Kekasih melancarkan misi Mencari Telefon kerana telefonnya telah dirosakkan oleh anak tersayang. Itu touch screen aarrr, you touch, touch, touch, still nothing appears. Lepas tu siap ada air kat dalam dia (air liur Tisya). Maka kami pun menuju la ke bandar Kajang Pak Malau. Sementelaah keluar dari kereta, anakku terpersona melihat lampu neon berkelip terang. Tangan tak berhenti tunjuk sini sana tunjuk kat lampu. Ala sian anak Mama tak pernah tengok bandar di waktu malam.

Esoknya ikut Papa pegi main tennis pulak. Sambil tunggu Kekasih bawak Tisya pergi tengok swimming pool. 13 bulan hidup di dunia anakku sayang tak pernah jejak kaki pergi swimming pool. (Hey berderet h1n1, pnemonia, hand mouh disease macamana la nak pegi mandi manda). Sesampai kat tepi pool, anakku sayang amat terpersona dengan kolam renang sambil melantik diri sendiri menjadi life guard. Abis sume orang dalam pool kena jerit, siap dengan tangan tunjuk air. Ala kesian, selama ni dok mandi dalam besen je. Rupanya ada besen besar.

Lepas tu bawak pergi playground. Anakku yang tidak pernah merasa kehangatan mentari, amat terpersona dengan bayang-bayang sendiri. Tertonggeng-tonggeng, she chased her own shadows.

Ahh poor baby. I'm sorry if you had miss so much fun. Our quality time so far is by spending at the hospital bed or at home.

But yeah we had great time together under the sun. But that was only before I saw a makcik with her kids had spots all over their faces. Macam bekas chicken pox, baru kering.

Makcik, walaupun spots anak makcik mungkin telah kering. Jangan la bawak pegi public places dulu boleh tak? Siap terjun dalam pool. Tunggu la dah hilang bekas semua ko nak berendam macam badak sehari suntuk pun takda siapa hirau. Sigh.

Being a saiko mom, i dragged my baby and packed Kekasih things, and run like a mad lady calling him to finish his session.

We waited Kekasih on a bench until a Pakcik decided to light his ciggaret next to us. Sigh.

This world. Full of dangers. Sigh.

Dan selagi Mama perlu bawa Tisya lari dari segala obstacle di dunia ini,
Selagi Mama mampu berlari,
Mama akan lari dan terus berlari.

Tuesday, November 9, 2010

November Trio

Semalam birthday SuperMak, hari ni birthday Hazlami.

Tiap-tiap tahun SuperMak dengan Ami celebrate birthday sama-sama.

Lepas Kekasih joined SuperFamily, jadi 3 serangkai terus.

7th November : Kekasih
8th November: SuperMak
9th November: Hazlami

Now i gonna list down their ages:
Kekasih     : 31 years (born in 1979)
SuperMak : 51 years (born in 1959)
Hazlami     : 21 years (born in 1989).

Cool gila kan?
Ada entri untuk SuperMak. But since dia jauh dekat Mekah. Kang aku emo sorang-sorang. Maka akan kusimpan dulu entri untuk SuperMak.

Happy birthday All.
Sayang Semua.

Monday, November 8, 2010

Happy Birthday, Kekasih!

Yesterday was Kekasih's birthday!

He's 31 year by the way.

My Kekasih, he's a funny guy.

These are some of the funniest moments I had.

Tempat: McD Drive-thru

McD Staff:  Selamat datang ke McD, boleh saya ambil pesanan?

Kekasih: Ye, selamat datang. Bagi saya Big Mac satu.

SELAMAT DATANG?????????? He greeted Selamat Datang to the McD staff yang sah sah memang duduk dalam booth tu diam-diam. Nak datang ke mana nya? Sumpah, budak yang amik order tu sengih-sengih masa Kekasih bayar duit. Hari ini dalam sejarah agaknya orang ucap Selamat Datang balik kat dia dengan muka penuh yakin.

Tempat: Masih di McD Drive-thru lagi

Kekasih: Dik, kasi cupboard nak letak air satu.

Sayang, nak cupboard cari la kat kedai perabot. McD tak jual gerobok. Dia sebenarnya maksudkan "cardboard".

Tempat: Parking lot

Saya: Yang tu iklan apa?

Kekasih: Orang jual toppee cable.

Saya: (pergi baca betul-betul, iklan jual COFFEE TABLE).

And last but not least, I usually say this to Tisya: See you later, alligator!

Kekasih's version: Goodbye alligator! (like wth kan?)

Anyway, he's a great husband, and great papa.

Happy birthday, Yang!
I Love You!

Thursday, November 4, 2010

Perayaan Cahaya Kita!

Untuk 3 hari berturut-turut bermula esok.

We gonna spent this 72 hours together.

Mama gonna cook bubur for you.

We'll read books together.

I'll bath you and sing that "buih sabun" song.

We'll guling-guling on the bed.

You are my cahaya.

Mama loves you. Every single day.