Friday, October 1, 2010

Ini Ceritanya

Ini apa yang terjadi.


23th June - 27th June : Batrisyia masuk wad. Sebab: Influenza A H1N1.
Kami bertiga dikuarantin dalam Isolation Room for 4 days, and after that, we've been home-quarantined for 2 weeks.


30th August - 5th September : Batrisyia masuk wad. Sebab: Influenza B with phenomia.


You think we are done? Ada sambungan OK.


28th September untill today: She's home quarantine for Hands, Foot and Mouth Disease (HFMD).


Try to be me, people. Try to be in my Vincci-size-3 shoes.


Tak ke depress macam ni?
We've been Dettol's best-friend-forever since the H1N1 event.
We've wipe the babychair and the table with the Dettol everytime we had to use them at public places.
We've been carrying Dettol spray everywhere we went. Wash her hands as frequent as possible.
But still, whyy whyy whyyy?


And you know what, i used to say again and again.
"Kalau penyakit Tisya boleh transfer kat Mama, biar Mama je yang kena."


Guess what?
Everytime she fall sick now, i gonna be sick too.
The day she was released from the ward due to phenomia, i was rush to KPJ emergency room, due to high fever.
And the day she had fever due to HFMD, I had high fever too.
Which is not good, because I need to take care of her.


So to all mothers out there. Careful with what you said.
Tiap baris kata seorang ibu adalah doa.


Lain kali cakap macam ni:
"Kalau penyakit (insert your child's name) boleh transfer kat Mama, time antibodi Mama kuat, biar Mama je yang kena."


Be specific, geddit?


How I wish I could put her inside my tummy back.
Supaya saya boleh bawa dia ke mana saja, dan lindungi dia dari segala kejahatan dan kekejaman dunia.


But like what Papa said, "she needs to explore the world" (the way he said, as if la memang boleh masuk balik dalam perut haha).


But this is life, honey.
It's not always as happy as we want it to be.


Sekuat mana Mama cuba lindungi Tisya, adakala Tisya kena tempuhi juga. Sebab Tisya kena belajar.


Kadangkala sakit melanda,
kadangakala bencana menimpa,


Satu hari hati akan disakiti,
ada janji dikhianati,
sakit jiwa merindui,
ditinggalkan sahabat karib ke Abu Dhabi,
kehilangan kucing disayangi.


Bila saat itu tiba,
Cuma ingat...Mama ada.




...

2 comments:

rose said...

sangat touching kak,

walaupun saya jauh beribu KM..tapi kalau nak stori, nak share ..boleh je..

doa seorang bakal ibu pada anak anak sahabatnya: semoga Tisya cepat sembuh, mama Tisya kuat...aminn

zai zai said...

kakak,

x sangka kisahnya begini... klo ade sesuatu yg bole meringankan beban kakak sy sanggup aje nk buat tu (insyAllah!!)

hope kakak lebih tabah dan sy hanya mampu doakan yg terbaik utk kakak sekeluarga..

utk tisya ank buah acik ni,
be strong girl okeh?utk mama yg sayangkan tisya dan semua org